FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

tisdag 1 november 2016

ABG:s dubbelmiss: Hyllade Ericsson, sågade Fingerprint

Oslonoterade ABG Sundal Collier har minst sagt varit snett ute med sina analyser i telekomsektorn. Den skyhöga riktkursen på 120 kronor i Ericsson har kommit på skam medan domedagsprofetian i Fingerprint Cards inte blev sannspådd den här gången heller.

Den norska investmentbanken ABG:s analytiker gick in i rapportperioden med en rikturs på Ericsson som stack ut ur mängden. 120 kronor per aktie var 78 procent högre än den genomsnittliga riktkursen som i mitten av september låg kring 67,50 kronor per aktie.
Efter en total genomklappning i kvartalet från Ericssons sida, där bolaget 12 oktober gjorde en förintande vinstvarning och följde upp med en om möjligt ännu svagare kvartalsrapport, framstår 120 kronor som en avlägsen dröm.
Ericsson har backat med närmare 30 procent sedan vinstvarningen och är ner 47 procent sedan årsskiftet. Aktien handlas efter resultatkollapsen och den överraskande vd-utnämningen av Börje Ekholm på lägsta nivån sedan Lehman Brothers kollaps.
Analytikernas riktkurser har kommit ner och de ligger nu i snitt på 52 kronor, enligt databasen Factset.
Även ABG har skruvat ner sina prognoser för nästa år och sänkt riktkursen, men bara med 5 kronor till 115 kronor per aktie. AGB har med andra ord inte resignerat i Ericsson, och ligger 58 procent över konsensus i termer om rörelseresultat för nästa år.
Samme ABG-analytiker har vid sidan av Ericsson-haussandet utmärkt sig som Fingerprint Cards största skeptiker.
Sensorbolaget backade visserligen på sin rapport, men den var långt ifrån så dålig som ABG hade räknat med. Rörelseresultatet var hela 30 procent bättre än de 591 mkr som den norska banken räknat med.
Enligt ABG finns det en nedsida på mer än 50 procent i Fingerprint Cards från nuvarande nivåer. Riktkursen på 40 kronor per aktie är överlägset lägst och banken räknar att sensorbolagets rörelsevinst ska kollapsa nästa år.
Fingerprint Cards har flaggat för att rörelsevinsten i år ska landa på mellan 2,9 till 3 miljarder kronor. Nästa år tror ABG att bolaget bara kommer göra en vinst i rörelsen på mindre än 1,1 miljard kronor. Det är ungefär lika mycket som bolaget säger sig kunna prestera bara under fjärde kvartalet.
ABG har stuckit ut hakan tidigare i telekomsektorn och fått rätt. När de flesta hade gett upp hoppet om Nokia såg ABG värden i verksamheten och den tynande mobiltelefondelen. Microsoft köpte som bekant telefonerna för tre år sedan för 5,4 miljarder euro, vilket lade grunden för Nokias återtåg.
Affären har dock sedan dess visat sig vara ett katastrofförvärv för Microsoft som tvingats ta stora nedskrivningar efter köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar