FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 14 september 2016

Ingen dagslända, har stark ställning-SEB

STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards har på kort tid gått från spekulativt forskningsbolag till storbolag i OMXS30. Men det är inte rimligt att avfärda företaget som ett "one hit wonder", anser SEB i en analys som mynnar ut i rekommendationen köp och riktkursen 150 kronor - 46 procent högre än tisdagens stängningskurs 102:90 kronor.
I analysen som publicerades på onsdagen lägger SEB stor vikt vid Fingerprints tekniska försprång och starka ställning hos kunderna, vilket bedöms ha skapat inträdesbarriärer för sektorns mindre spelare. Detta lär enligt banken innebära att den ökade konkurrensen dröjer och tecken på det är mängden smartphones med Fingerprints sensorer som har aviserats under det tredje kvartalet. Bolagets ställning stärks också av att dess kunder, särskilt Huawei och Oppo, för närvarande tar marknadsandelar från Apple och Samsung.
Fingerprints genomsnittliga försäljningspris per sensor väntas falla och bolagets marknadsandel i smartphonesegmentet kommer enligt analysen att sjunka från dagens 62 procent till 32 procent år 2020. Trots detta spår SEB en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 20 procent för Fingerprint under 2016-2018. 
Nyckeln till de vitt skilda uppfattningarna om Fingerprintaktien är, enligt SEB, synen på bolagets framtid och dess möjligheter att klara sig när tekniken utvecklas. Den allmänna uppfattningen tycks, enligt analysen, vara att Fingerprints marknadsandelar och försäljningspriser kommer att kollapsa när konkurrensen hårdnar. SEB tror tvärtom att bolaget har goda möjligheter att bredda verksamheten i framtiden, mycket på grund av att dess teknikförsprång inte enbart är hårdvarurelaterat utan också stöds av mjukvaran.
En majoritet av stora och medelstora fonder är hittills underviktade i Fingerprint, vilket SEB till stor del tror beror på brottsanklagelserna mot bolagets storägare och tidigare vd Johan Carlström. Om Fingerprint fortsätter att överträffa marknadens förväntningar kommer bolagets trovärdighet gradvis att stiga, tror banken.
SEB lyfter i analysen också fram de patent Fingerprint fått godkända på senare tid och att kassaflödet, som uppskattas stiga uppemot 3 miljarder kronor per år 2016-2018, kan användas för förvärv av intressant ny teknik. 
I ett alternativt positivt scenario, där Fingerprint lyckas behålla mer av sitt tekniska försprång, är riktkursen enligt SEB 240 kronor. I det motsatta negativa scenariot, där bolaget tappar marknadsandelar fortare än väntat och drabbas av marginalpress, indikeras i stället ett värde på 60 kronor per aktie.


David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar