FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 10 december 2015

Därför kan succén Fingerprint Cards slukas av en utländsk jätte

Flera faktorer talar för att den svenska techsuccén kan köpas ut från börsen.

I förra veckans upplaga av Breakits podcast kastade jag ut en liten brandfackla - svenska techsuccén Fingerprint kommer att köpas upp!
Det kan tyckas som ett väl aggressivt utspel om ett bolag som i år gått upp med över 1700 procent på Stockholmsbörsen. 
Vem skulle vilja trycka in en massa miljarder i en så extremt upptrissad aktiekurs, frågade sig nog både en och annan poddlyssnare? 
Därför är det på sin plats att jag ger lite mer kött på benen kring min profetia. För det ska jag vara supertydlig med - att det är just en profetia och inget annat. Jag har inte några säkra källor som hävdar att det pågår några konkreta utköpsdiskussioner. 
Däremot har jag noterat en klart ökade frekvens av samtal på detta tema från personer som normalt brukar ha god insyn i vad som är på gång i det heta Göteborgsbolaget.
Och bortsett från all eventuell ryktesspridning finns det faktiskt en del som talar för att Fingerprint blir nästa svenska techsuccé som köps upp av ett amerikanskt storbolag eller varför inte ett kinesiskt dito?
Så här tänker jag:
# Fingerprint sitter idag på en briljant teknik som i princip alla mobiltillverkare (och snart kort-tillverkare) vill ha. Undantaget är Apple som köpt en egen tillverkare och Samsung som använder sig av Synaptics teknik - än så länge.
# Samtidigt jagar världens stora halvledar-tillverkare allt mer desperat efter tillväxt. Det har kickat igång en våg av uppköp av mindre teknikbolag - i år har det shoppats bolag till ett värde av över 100 miljarder dollar vilket är 300 procent mer jämfört med 2014.
# Dessutom sitter stora jättar som Intel, Qualcomm och Texas Instruments på gigantiska kassor uppgående till tiotals miljarder dollar. Pengar som kan användas till förvärv.
# Det är fortfarande extremt billigt att finansiera utköp med hjälp av banklån. Bristande tillgång till extern finansiering är ofta det som stjälper en affär men det låga ränteläget har skapat ett väldigt förmånligt finansieringsläge.
Vilka bolag är då mest sannolika tagare vid ett eventuellt utköp av Fingerprint från börsen? 
De jag pratar med och som lagt ned betydligt mer tankemöda på denna frågeställning nämner två huvudkandidater: Qualcomm och Samsung.
För Qualcomm skulle ett köp av Fingerprint vara ett enkelt sätt att lösa huvudvärken kring den egna fingersensor-lösningen. Qualcomm gick i mars med buller och bång ut på den stora mobilkonferensen i Barcelona och avslöjade att man höll på att ta fram en fingersensor. Men efter det har det varit tyst och lanseringen har dröjt. Senaste igår kom också uppgifter om att den kinesiska jätten Xiaomi valt bort Qualcomms fingersensor till förmån för svenska Fingerprints teknik. 
Just nu ser Qualcomms företagsledning över sin strategi vilket ska resultera i en konkret handlingsplan i januari. Investmentbanken Goldman Sachs pekade en i analys tidigare i veckan ut nya förvärv som en sannolik åtgärd av den strategiska översynen. I detta sammanhang är det värt att notera att Qualcomm sitter på en kassa motsvarande 260 miljarder kronor.
Fingerprint-spekulant nummer två, Samsung, saknar inte heller direkt pengar. Den koreanska jätten har sedan i somras gjort åtta bolagsköp där den gemensamma nämnaren har varit möjligheten att komma över teknik som kan elda på tillväxten. Samsung har idag ett strategiskt samarbetsavtal med en annan sensor-tillverkare, Synaptic, men det behöver inte utesluta ett köp av Fingerprint. Samsung-ledningen har dessutom tidigare flaggat för att man är sugna på köp inom det biometri-segment som Fingerptint verkar.
Men kanske blir det till sist en kinesisk spelare som slukar Fingerprint? Exempelvis har Kinas största chiptillverkare Tsinghua Unigroup flaggat för nya förvärv till ett värde av över 400 miljarder kronor den kommande femårsperioden. I det sammanhanget ter sig ju Fingerprints börsvärde på 40 miljarder kronor inte mer än som en aptitlig munsbit.
User image
Stefan Lundell@stefanlundell · Visa profil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar