FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

måndag 21 september 2015

Här är mejlet som avslöjar Carlström

Fingerprint Cards FING B +3,75% tidigare vd Johan Carlström uppmanade ledningen att handla via kapitalförsäkring för att gå under radarn inför optionsprogrammet 2012. Det visar en mejlkonversation i förundersökningen som släpptes på måndagen.


På den allra sista sidan i förundersökningen mot de fyra män som står åtalade för grovt insiderbrott finns en pikant detalj i bevisningen mot Johan Carlström, tidigare vd och numera storägare i biometribolaget Fingerprint Cards.
I mejlet, som Johan Carlström skickade till ledningsgruppen den 9 juli 2012, uppmanar han dem att handla via en kapitalförsäkring inför det "sannolikt kommande optionsprogrammet". På så vis stiger inte kursen inför prissättningen.
"OM ni eventuellt har funderingar på att köpa aktier i morgon EFTER vår tidigarelagda rapport så vore det bra om ni i så fall gör det via en privat kapitalförsäkring.
Med en sådan behöver ni inte flagga ert köp till FI och därmed inte skicka signaler till marknaden som förstör förutsättningarna för vårt sannolikt kommande optionsprogram i början av September."
 Med en sådan behöver ni inte flagga ert köp till FI.
Johan Carlström fick tack vare optionsprogrammet aktier värda nästan en halv miljard kronor i mitten av september.
Tack vare ett kryphål i lagen får insynspersoner handla med den egna aktien i en kapitalförsäkring, utan att rapportera detta till Finansinspektionen.
Frågan om varför Johan Carlström valde att handla via en kapitalförsäkring var aktuell redan 2013. I en intervju med Affärsvärlden vägrade Fingerprints dåvarande vd att uppge hur han ägde sina aktier, om det till exempel var i en kapitalförsäkring.
– Vi har absolut ingen skyldighet att besvara denna typen av frågor, sa han till tidningen.
I förra veckan stod det klart att Johan Carlström åtalas för sju fall av grovt insiderbrott. En rättegång blir av tidigast nästa år.
SvD Näringsliv har sökt Johan Carlström för en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar