FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 4 juni 2015

Fingerprint växer kraftigt mitt i stormen

Jörgen Lantto är vd på bolaget som växer med hundratals procent och har ordervärden i miljardklassen. Samtidigt bötfälls de av Finansinspektionen och förre vd:n är misstänkt för insiderbrott.



På Fingerprint cards huvudkontor på Kungsportsplatsen är det en fingeravtrycksläsare som öppnar glasdörren in till kontoret. Bolaget producerar just avtrycksläsare till i första hand mobiltillverkare, med fokus på Kina.
Varför har ni valt att etablera er på den kinesiska marknaden?
- Vi har sen lång tid jobbat med den kinesiska bankindustrin och har ett gott rykte. Sedan har fingeravtryckssensorer blivit ett stort konsumentintresse i Kina med betaltjänster som baseras på teknologin, säger Jörgen Lantto.

I måndags utsågs han till vd, en post han varit tillförordnad på sedan i höstas. Då gick polisen in på Fingerprints kontor i Göteborg och genomförde en husrannsakan samt anhöll dåvarande vd Johan Carlström. Han är misstänkt för grovt insiderbrott och åklagaren bedömer att åtal kan väckas innan sommaren.
- Det är en utredning om en individ och har inget med bolaget att göra. Våra kunder vill köpa de bästa fingeravtryckssensorerna som finns och de känner i allt väsentligt inte till något om utredningen, säger Jörgen Lantto.
Hur påverkas du i det dagliga arbetet av utredningen?
- Inte ett dugg. Våra kunder gör affärer med bolaget och inte med en individ.
Tidigare i år fällde Finansinspektionen bolaget för att ha underlåtit att föra loggbok kring vilka personer som haft insiderinformation om förhandlingarna med företagets storkund Huawei. Boten blev på maximala 180 000 kronor.
- Vi håller inte alls med om deras bedömning och har överklagat, säger Jörgen Lantto.
År 2013 blev företaget utsatt för ett falskt pressmeddelande där Samsung sades köpa bolaget. Ekobrottsmyndigheten startade en utredning för att hitta de ansvariga.
- Där har vi nyligen fått reda på att de har lagt ned utredningen. Så den händelsen är i all väsentlighet överspelad, säger Lantto.
Efter att man i höstas fick sänka prognosen för 2014 från 500 miljoner till slutgiltiga 234, har man i år redan överträffat förväntningarna. Under en vecka i maj fick företaget in två order tillsammans värda 465 miljoner kronor. Totalt har företaget fått in ordervärden om drygt en miljard kronor och beräknar att sälja för minst 1,5 miljard i år. Förra året dubblerade bolaget antalet anställda och till sommaren kommer kring 200 personer att arbeta i företaget.
När ska bolaget bli lönsamt?
- Prognosen är att vi ska bli lönsamma under andra kvartalet. Så från och med nu är planen att vara lönsamma, säger Lantto.
Att öka intäkterna från 234 miljoner till minst 1,5 miljarder kronor kräver mycket av organisationen.
- Men den investeringen gjorde vi 2014 då vi dubblade antalet anställda. Förra året dimensionerade vi bolaget för en affär som vi planerade att ha i år.
För tre år sen köpte Apple upp Fingerprints största konkurrent, en lyckosam händelse för Göteborgsföretaget.
- Det har hjälpt oss dramatiskt mycket. Vi blev av med största konkurrenten och sen visade Apple vägen för resten av industrin att införa den här teknologin, säger Jörgen Lantto.
Jörgen Lantto ser ljust på framtiden även om han inte vill ge några framtidsprognoser på den svårberäknade telefonmarknaden. För 2015 bedöms cirka 30 procent av alla smarta telefoner i världen, inklusive Apple, ha en fingeravtrycksläsare i sig. Nästa år prognostiserar Fingerprint cards att hälften av alla smarta telefoner ska ha en fingeravtrycksläsare. Där kommer Android-telefoner att stå för den största tillväxten.
- Jag tror att vi kan ta god andel av den tillväxten och räknar med en stark tillväxt även nästa år.
Fakta: Fingerprint Cards
* Grundades 1997, huvudkontor i Göteborg, och utvecklar fingeravtryckssensorer till framför allt mobiltelefoner.
* Omsatte 233 miljoner kronor 2013 och gjorde en förlust på 145 miljoner kronor.
* Har i år fått in ordervärden på drygt en miljard kronor och beräknar att börja gå med vinst under andra kvartalet.
* Har knappt 200 personer anställda i bolaget, varav ett 50-tal sitter i Göteborg.
* Johan Carlström är bolagets största aktieägare med knappt 18 procent av aktierna och arbetar inom affärsutveckling i bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar