Försäljningen av smarttelefoner växte med 19,3 procent och nådde därmed upp till 336 miljoner sålda enheter under första kvartalet.

Tillväxten drivs av utvecklingsmarknader som Asien (Kina undantaget), östra Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Försäljningen i de här regionerna ökade med 40 procent under perioden.

- Under det här kvartalet kom lokala varumärken och kinesiska leverantörer ut som vinnare på utvecklingsmarknaderna, säger Anshul Gupta, analytiker på Gartner. De här leverantörerna hade en genomsnittlig tillväxt på 73 procent inom smarttelefoner, och såg sin kombinerade marknadsandel öka från 38 procent till 47 procent, under första kvartalet. 

På leverantörssidan firade Apple triumfer, särskilt i Kina. Försäljningen av Iphones ökade med 72,5 procent, vilket gör Apple till den största leverantören i landet, strax före Xiaomi. Det är första gången Apple har den positionen.

Läs mer: Iphone-boom i Kina lyfter Apple

Globalt ökade Apple marknadsandelarna till 17,9 procent från 15,3 procent för ett år sedan.

Samsung däremot tappade både försäljning och marknadsandelar under första kvartalet, jämfört med motsvarande period för ett år sedan. Dock behåller de förstaplatsen globalt med en marknadsandel på 24,2 procent.
 
Det positiva för Samsungs del är att leverantören ökade försäljningen jämfört med fjärde kvartalet. Anshul Gupta tror att Samsung är på rätt väg med modellerna S6 och Galaxy Alpha.
1. Samsung (24,2)
2. Apple (17,9)
3. Lenovo (5,6)
4. Huawei (5,4)
5. LG Electronics (4,6)

Källa: Gartner.
Siffrorna gäller den globala försäljningen av smarttelefoner till slutanvändare.