FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 21 januari 2015

Apples fingeravtryckspatent bekräftat i USA.

Patentverket i USA (USPTO) har nu gett sitt utslag i granskningen av Apple fingeravtryckspatent, som FinWire rapporterade om för drygt en månad sedan. Patentverket har för avsikt att utfärda ett 'reexamination certificate' som bekräftar Apples patent, dock med vissa justeringar som begränsar patentet något jämfört med tidigare. Det framgår av nya dokument daterade den 9 juni som FinWire har tagit del av.



Bakgrunden till processen är att en anonym tredje part i höstas begärde en omprövning av Apples patent för fingeravtryckssensorer. Den tredje parten hävdade att flera av patentkraven i Apples ursprungliga patent är för generella och inkräktar på redan existerande patent. Patentkraven definierar, i tekniska termer, omfattningen av patentskyddet.

I linje med ett tidigare preliminärt utfall annulleras nu sju av dessa tidigare tekniska beskrivningar i det ursprungliga patentet. Det är just dessa delar av patentet som den tredje parten hade invändningar mot. Apple tvingas därmed specificera vissa tekniska detaljer i hur avläsningen av fingeravtryck går till, i stället för tidigare mer generella beskrivningar.

Om och på vilket sätt utfallet påverkar Apple och övriga bolag i branschen är i dagsläget oklart. Apple själva lägger locket på och har avböjt att svara på FinWires frågor om vad beslutet kan innebära för bolaget.

- Vi avböjer att kommentera den här nyheten, säger Alan Hely vid Apples presstjänst.

Det är i dagsläget oklart vad syftet med den begärda granskningen är. En trolig anledning är att ett konkurrerande bolag vill försvaga Apples patent för att undvika eventuella patenttvister i framtiden. Det kan man nu potentiellt ha uppnått då Apple tvingades specificera vissa delar och smalna av sitt patent.

Den anonyma tredje parten hänvisade till patent som ägs av bland annat Fingerprint Cards och IDEX och hänvisade till dessa för att påvisa att delar av Apples patent inte är patenterbara. IDEX har tidigare uppgett att de inte är involverade i processen. Fingerprint Cards har i likhet med Apple valt att inte kommentera utfallet, och varken dementerar eller bekräftar om de är involverade.

- Vi har inga kommentarer. Vi kommenterar generellt inte heller saker som rör andra bolag och andra bolags patent och processer, säger Fingerprint Cards vd Johan Carlström till FinWire.
Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se, 0701-15 39 64
Nyhetsbyrån Finwire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar